Carbohidrații reprezintă o clasă de substanțe naturale ce îndeplinesc roluri esențiale pentru buna funcționare a tuturor organismelor, în special acela de furnizare a energiei. Zahărul și amidonul sunt generați, consumați și înmagazinați atât de către plante, cât și de către animale deoarece aceștia reprezintă ‚combustibilii’ naturali cu care se alimentează organismele. Totuși, de unde vine noțiunea de carbohidrat, și de ce zahărul și amidonul întră în această categorie? Acest termen a apărut cu ceva timp în urmă, undeva prin secolul al XVIII-lea, pornind de la ideea că multe substanțe chimice au în alcătuirea lor doar atomi de carbon și câteva molecule de apă. Acest fapt a dus la denumirea de carbohidrat. Desigur că că acestă interpretare nu este valabilă chiar pentru orice tip de carbohidrat, însă cu certitudine este valabilă pentru zahăr și pentru amidon!
Ce au în comun zahărul și amidonul, și de ce intră în categoria carbohidraților?
Elementul comun care stă la baza tuturor carbohidraților, este glucoza, acel constituient care circulă și prin sângele nostru, ne menține glicemia și ne ajută să funcționăm. Datorită faptului că în alcătuirea tuturor structurilor vegetale și animale întră carbohidrații, putem afirma faptul că glucoza este cel mai răspândit element organic de pe pământ.
Zahărul, din punct de vedere chimic este cunoscut ca zaharoză, iar zaharoza este definită ca fiind un carbohidrat simplu de tip diglucidic. Cu alte cuvinte, pe langă glucoza omniprezentă, zahărul mai conține încă o glucidă, și anume fructoza care de altfel se regăsește în fructe, miere sau în nectarul florilor. În ceea ce privește amidonul, acesta este un carbohidrat complex, adică are în structura sa sute de molecule de glucoză. Acest carbohidrat complex este principala sursă de energie a omului, deoarece amidonul se descompune treptat în molecule individuale de glucoză, asigurând constant necesarul de energie. Transpus într-o imagine macroscopică, acest proces biologic poate fi asemănat foarte ușor cu alimentarea unui autoturism cu benzină, sau cu simpla reîncărcare a bateriilor!
Sursa fotografiei: https://www.sulzer.com