De ce se răcește supa când suflăm în ea?

Cei care iubesc să mănânce știu de ce gătitul inspiră entuziasm.
Știți de ce știința are entuziasmul ei?
Pentru că deține cheia unei lumi secrete, atât de diferită față de cea pe care o cunoaștem cu toții.
Din ce este făcută lumea?
Din atomi și molecule aflate în mișcare continuă.
Cum arată aceste molecule?
Totul depinde de “construcția” în care sunt plasate.

Așadar, supa este un ansamblu de molecule. Ce altă imagine putem să-i oferim supei!?
Supa pe care o vom prospecta este foarte fierbinte, din ea se ridică vapori aromatizați.

Scena este următoarea:
Apa din supă, aerul deasupra supei și vaporii care plutesc deasupra preparatului culinar.
Moleculele de apă în timpul fierberii, se mișcă foarte rapid încât înving forțele care le țin legate în apă, fiind eliberate în aer unde sunt gradual absorbite.Ei bine, dacă suflăm în supă, suflăm de fapt în aerul de deasupra ei, care este încărcat cu molecule evaporate din ea. Acest aer este înlocuit de aerul uscat pe care-l suflăm. Apoi, alte molecule din lingura de supă sunt evaporate și îndepărtate odată cu aerul suflat de gurmand.
Întrucât moleculele care se evaporă sunt tocmai cele cu cea mai mare energie, în supă rămân doar moleculele cu cea mai mică energie. Astfel, evaporarea corespunde cu scăderea energiei lichidului și o putem numi răcire. Fenomenul este același cu cel pe care îl resimțim când ieșim din apa mării, într-o zi cu vânt puternic. Prin evaporarea apei de pe piele, vântul ne răcorește. Cu alte cuvinte, ca să răcim supa, suflăm în ea!