Măsurare și cântărire

In știință, cu precădere in chimie, măsurarea volumelor și cântărirea sunt importante pentru obținerea rezultatelor reproductibile.
Pentru oameni, pentru a reproduce o rețetă culinară, este esențial ca măsurarea și cântărirea sa se realizeze conform rețetelor. Dar, când te apuci sa pregătești micul dejun, este mult mai important să știi de ce se utilizează ingredientele și care sunt procesele pe care trebuie să le urmezi.
Cu aceste cunoștințe, creezi și ajustezi mâncarea din zbor, substituind anumite ingrediente pe care nu le ai le îndemână.

Variațiile rețetelor

Din exemplul de mai jos, puteți să vă imaginați cât de importante sunt măsurarea și cântărirea ingredientelor. Să presupunem că ne uităm la 10 rețete de brioșe și comparăm raportul dintre făină și zahăr:

Făina Zahăr Raport %
1,5 1 150
2,75 1,5 183,33
2 1,5 133,33
1,5 1 150
2 2 100
3 2 150
2 2 100
2,5 1 250
3 2 150
2,5 2 125
MEDIA 149,17
DEVIAȚIA STANDARD 43,47

Brioșa medie are de 1,5 ori mai multă făină ca zahăr. Dar unele brioșe au cantități egale de făină și zahăr iar altele au de 2,5 ori mai multă făină ca zahăr. Deviația standard este mare ceea ce înseamnă că există o variație considerabilă între cele 10 rețete de brioșe.  Un bucătar bun poate varia cantitate de zahăr în rețeta de brioșe, pentru intensificarea gustului sau pentru a compensa gustul brioșei cu gustul produselor cu care este asortată brioșa (ex. înghețată, bucăți de fructe).