Zahăr pudră

Se folosește la ornarea prăjiturilor, presărat deasupra, sau la prepararea cremelor pentru torturi și prăjituri, carora le dă o textură placută, fină. Exact este vorba de zahărul pudră!

Ați încercat vreodată să îndulciți ceaiul rece cu zahăr pudră și ați obervat că acesta a devenit cleios? De ce ce întâmplă asta?
În mod normal zahărul este granulat, ceea ce înseamnă că este format din cristale de zaharoză pură. Când zahărul este transformat în pulbere fină, zahărul are tendința să absoarbă umiditatea din aer și din prăjituri, asta inseamna cazahărul este higroscopic. Ca să preîntâmpine producerea acestui fenomen, unii producători adaugă amidon de porumb in zahărul pudră. Prin urmare, amidonul este cel care va face ca ceaiul să fie cleios, deoarece acesta nu se dizolvă în apă.

Zahărul pudră este format din cristale mai mici, și de aceea se dizolvă mai ușor. Veți vedea că acest tip de zahăr este folosit în multe situații: spre exemplu: barmanii îl folosesc deoarece se dizolvă repede în băuturile reci și cofetarii deoarece se topește și se amestecă într-un timp mult mai scurt decat zahărul granulat obișnuit.